Examenele paraclinice ofera medicului veterinar o mana de ajutor in sustinerea sanatatii animalului dumneavoastra.
Testele de sange sunt recomandate atat pentru animalele sanatoase(precum in cazul celor care urmeaza sa suporte o anestezie), dar si pentru cele bolnave. Prin intermediul interpretarii analizelor vom reusi sa tratam mai rapid si eficient afectiunile respective.
Oferim analize de biochimie veterinara pentru urmatoarele.
RINICHI
BUN (uree) – modificarea acestui parametru identifica alterarea functiei hepatice dar si alte modificari precum deshidratare, boli cardiace, soc, obstructii uretrale.
CREA (creatinina) – in cazul scaderii acestui parametru se semnaleaza o atrofie muscualara. cresterea avertizeaza posibile modificari ale functiei rinchilor.
PHOS (fosfor) – modificarile(crestere/scadere) ale acestui paramentru indica afectarea functiei renale, boli renale, intoxicatii, tulburari de sangerare si hipertiroidism.
CA (calciu) – concentratiile anormale de calciu pot indica o gama larga de boli precum: tumori, hipertiroidis, boli renale.
FICAT
ALT (alaninaminotransferaza) – indicator al afectiunilor ficatului.
ALKP (fosfataza alcalina) – concentratia ridicata poate indica afectiuni hepatice, sindromul Cushing sau cresterea osoasa activa la animalele tinere.
GGT (gama glutamiltransferaza) – cresterea acestei enzime indica boli cu localizare hepatica.
ALB (albumina) – in cazul de cresterea al proteinei se identifica deshidratare. scaderea acesteia poate indica: hemoragii, boli hepatice, intestinale, sau renale.
TBIL (bilirubina totala) – cresterea parametrului indica boli hepatice cat si anumite tipuri de anemii.
BILE ACIDS (acizii biliari) – modificarile acestui parametru indica scaderea functiei hepatice, modifcari ale circulatiei sangvine.
PANCREAS
AMYL (amilaza) – cresterea parametrului indica boala renala sau pancreatita.
LYPA (lipaza) – cresterea indica afectiuni ale rinichilor sau pancreasului.
PROFIL PROTEIC
TP (proteina totala) – in cazul cresterii sunt indicate probleme de deshidratare sau inflamatorii, iar scaderea ofera informatii legate de disfunctie hepatica sau probleme grastrointestinale si renale.
ALB (albumina) – cresterea parametrului indica deshidratare, iar scaderea poate reprezenta afectiuni ale ficatului.
GLOB (globulina) – indica afectiuni inflamatorii sau infectii cronice in caz de crestere. Scaderea parametrului indica probleme gastrointestinale si deficienta in sistemul imunitar.
ELECTROLITI
NA (sodiu) – cresterea indica deshidratare si dezechilibrul electrolitic, fiind frecvent asociat cu deshidratarea survenita in urma vomelor repetate si a diareei. Sunt incriminate, de asemenea, boala Addison si bolile renale.
K (potasiu) – cresterea poate indica insuficienta renala; valoarea scazuta a potasiului pot avea ca si cauze diareea sau voma.
Cl (clorul) – cresterea acestuia indica deshidratare, iar scaderea lui poate fi provocata de voma sau diaree.
ANALIZE CONSTANTE
GLU (glucoza) – concentratia ridicata poate incrimina diabetul zaharat; concentratia scazuta poate provoca lesin, convulsii si coma.
AST (aspartaminotransferaza) – cresterea enzimei poate indica boli ale ficatului si lea musculaturii.
CK (creatinkinaza) – indica, de obicei, leziuni la nivel muscular.
CHOL (colesterol) – cresterea indica o varietate de afectiuni ale metabolismului. mai pot fi incriminate> diabetul, hipotiroidismul, boala Cushing, pancreatita sau afectiuni ale rinichilor; scaderea indica insuficienta hepatica si probleme intestinale.
TRIG (trigliceridele) – reprezinta o forma de grasimi in sange; nivelul ridicat de trigliceride este un factor de risc in aparitia diabetului si a bolilor cardiovasculare, boala Cushing sau hipotiroidism.
CORTIZOL – cresterea incrimineaza boala Cushing (cuprinde un protocol de efectuare prin stimulare de ACTH si dexametazona)< scaderea acestuia indica boala Addison.
T4 (tiroxina) – este un hormon tiroidian care indica, prin scaderea acestuia, hipertiroidism (in special la pisici)< cresterea lui indica hipotiroidism (in special la catei).
ACIDUL LACTIC – niveul crescut de acid lactic indica necesitatea de a examina transportul si consumul de oxigen; nivelul crescut de oxigen indica o rata de mortalitate crescuta.
Prin intermediul formularului de mai jos puteti cere o programare. Dupa ce trimiteti cererea, veti fi contactat de catre un reprezentat al clinicii Karma Life Vet pentru confirma programarea si datele acesteia.
Campurile marcate cu semnul * sunt obligatorii.